Ceilalţi

oameni corinanegriuc Photo credits: Corina Negriuc

Una dintre cele mai puternice strategii psihologice este “noi versus ceilalţi”. Cel mai des este folosită în politică (pentru un exemplu recent vezi curentul de extremă dreapta ce se face tot mai tare auzit în Europa şi în SUA), însă funcţionează şi în viaţa privată.

De multe ori gândeşti în termeni de noi şi ceilalţi când te referi la familie, cerc de prieteni, firma ta sau job şi restul lumii. Te ajută să întăreşti convingeri pozitive despre tine şi cei apropiați printr-o comparaţie de cele mai multe ori negativă (suntem mai buni, ei nu ştiu ce vorbesc, produsul nostru face şi x, nu doar y).

Ceea ce nu e foarte evident este că cercul “noi” este variabil ca dimensiune în funcţie de cum vrem să ne definim la momentul respectiv. Poate fi vorba despre o familie care are nevoie să îşi valideze modul de creştere a copilului sau despre un manager care vrea să îşi motiveze echipa. Sau poate fi vorba de un grup mare de persoane care îşi defineşte vizunea prin excluderea celorlalte şi etichetarea acestora ca fiind maligne (extremişti, bigoţi, rasişti etc).

De câte ori folosiţi voi sau observaţi în jurul vostru aplicarea acestei strategii?Acest articol nu este în favoarea sa, ci vă invită la următorul exerciţiu de imaginaţie: Ce se întâmplă atunci când “noi” se transformă în “eu”?

Sunt momente în viaţă când realizăm că doar prin propriile forţe putem depăşi o situaţie dificilă, când nu mai avem alţi semeni prin care să ne întărim convingerile. Pentru aceste momente merită să te pregăteşti pentru că atunci această strategie te poate ajuta sau te poate doborî. O persoană care mai tot timpul are nevoie de alţii pentru a se defini (fie prin asemănare, fie prin contrast) este vulnerabilă în faţa provocărilor pentru că unele decizii necesită curajul de a fi luate fără nevoia de validare.

Este mai rău sa nu faci nimic decât să faci un pas greşit – din greşeli învăţăm, din pasivitate nu prea. Pe mulţi îi vedem blocaţi, asteptând ceva…de la ceilalţi care nu devin “noi”.Pentru a folosi în avantajul nostru situaţiile în care suntem singuri sau avem nevoie sa fim singuri, cel mai uşor este să ne cunoaştem calităţile şi cum ne-au ajutat ele în trecut, să apelăm la memorie pentru a avea încredere în propriile forţe. Putem apela şi la punctele slabe, cum am depăşit momente grele în ciuda lor?

În concluzie, “ceilalţi” au puterea pe care “noi” îi lăsăm să o aibă. Îndrăzneşte să te defineşti la singular.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s